Verzorging van wol

Wol is prachtig materiaal, maar om het in een mooie staat te houden is het goed om wat dingen te weten.

– wol kan niet tegen grote temperatuurwisselingen en veel wrijving: dan gaat het vervilten. Let op hoe je wasmachine spoelt. Is dit met koud water, doe de wolwas dan ook liefst koud. Mijn eigen voorkeur voor kleine wolletjes is om deze gewoon met de hand te wassen. Vlekken kun je dan ook makkelijker wat aandacht geven.

– wol hoeft niet vaak gewassen te worden. Een vlek kun je verwijderen met een vochtig doekje en eventueel wat ossengalzeep. Je kunt het kledingstuk (ook) even uithangen om het wat op te frissen. Ophangen in de badkamer, zodat de waterdamp van de douche op de wol kan komen is een makkelijke en goedkope/gratis manier om te reinigen als het kledingstuk niet vies is, maar wat opgefrist mag worden.

– kies bij het wassen met de hand voor een lauwwarm sopje met speciaal wolwasmiddel, eventueel met wat lanoline(zeep) erin opgelost. Spoel goed uit met water van dezelfde temperatuur en rol de wol in een droge handdoek. Hang of leg het te drogen. Laat de wol niet uren in sop staan: dan kunnen er gaten in vallen.

Motten

Larven van motten eten de dierlijke eiwitten die in wol en zijde zitten. Om te voorkomen dat er motten in de kleding zitten die ik inkoop leg ik de wol altijd in de vriezer.

Lanoliseren van wol

Op https://youtu.be/QaFvcfqQyWM  kun je een tutorial vinden van het lanoliseren van wol.